Ibland bjuds vi på upplevelser vi inte kunnat drömma om!

I början av sommaren fick jag ett email ifrån Lisa Sandström, där hon gästvänligt bjöd in oss till familjens lantställe, om vi råkade ha segelvägarna förbi. Det ligger i närheten av Furusund och eftersom vi gått dit för att skaffa bränslefilter för filterbyte så slog jag en signal och frågade om det passade – och visst var vi välkomna!

Det blåste närmare 10 m/s in mot deras brygga så vi blev erbjudna att ligga på spets på en annan brygga på ön mittemot. Lisa och henns man Lasse kom och hämtade oss.

Vi äter lunch först och så åker vi tillbaka hit sedan, förklarade Lisa.

Det visade sig att vi fått förtöja vid Lilla Svansen som står i förbindelse med Stora Svansen via en spång över ett smalt sund. Och på Stora Svansen hade Calle Schewen sin egen sommarö.

Öarna ägs idag av Pelarorden, en orden som grundades 1892 och där Anders Zorn, Albert Engström med flera var med och så Calle själv förstås. Man vinnlägger sig om att bevara det ursprungliga och därför kunde vi, förevisade av en av dagens ordensmedlemmar, både ta oss en titt på stugan och på bersån där Calle satt på en bänk. Även bänkarna finns kvar i original, över 100 år gamla!

Vi passade förstås på att ta oss en vals på ängen, ackompanjerade av Lisa, sjungandes Calle Schewens vals. Det berättas att Evert Taube, när han skulle inträda i Pelarorden, fick som inträdesprov att dikta en visa och då såg han Carl sitta i bersån och så kom Calle Schewens vals till.

Lasse berättade om ordens arbete för att underhålla stället och när vi var där så stod till och med en liten hässja hö på ängen.

Det var med en stark känsla av vördnad och tacksamhet över det stycke kulturhistoria som vi fått uppleva som vi återvände till Sundholmen och Lasses och Lisas eget sommarställe. Där tillbringade vi sedan kvällen under mycket trevliga och uppsluppna former.

Tack Lisa och Lasse! Minnet av den här dagen kommer att fortleva som en av semesterns absoluta höjdpunkter!