Havssköldpaddor! Som jag har längtat efter att få se lite närmare på en. Direkt efter att vi hade lagt till vid en boj i Tobago Cays (St Vincent, Grenadinerna) kunde vi konstatera att vi hade gott sällskap av inte mindre än tre stycken runt vår båt. Det var en stor, som vi genast döpte till Stor-George samt två mindre vilka fick heta Lill-George ett respektive två. De små var i och för sig rätt stora de med, ca 40-50 cm långa. Stor-George var väl 10-15 cm större och lite mörkare i färgen. Att snorkla runt båten var nu väldigt underhållande eftersom det innebar studerande av George på nära håll. Verkligen fint att kunna simma med de saktmodiga skölpaddorna när de tog sig upp mot ytan för att hämta luft och sedan kunde man ligga och titta på dem ovanifrån när de åt gräs på botten. Stor-George var nog lite trött på turister och simmade snabbt (!) iväg när vi närmade oss. De andra två accepterade oss dock och vid något tillfälle simmade en lite närmare mig när jag låg bredvid i vattnet.

Stor-George hämtar luft

Lill-George I eller II

I Tobago Cays träffade vi även landlevande varelser av lite ovanlig karaktär som lät sig beskådas på nära håll. Vi hade siktat in oss på att gå upp på toppen på en ö och ganska snabbt såg jag en Iguan en bit bort. Vi stannade och tittade på och fotade den. Sedan fortsatte stigen upp för berget och mamma, som gick först tittade sig noga för vart hon satte fötterna. Hon såg inte alls att ett par meter framför henne på stigen satt en ännu större Iguan på en sten. Jag såg den dock och kunde förvarna. Ödlan var föga intresserad av att flytta på sig. Efter att mamma petat med en pinne i närheten av den makade den sig dock in i ett buskage vid sidan av stigen så att vi näppeligen kunde gå förbi utan att trampa den på svansen. Stigen slutade i ett myller av kaktusar och vi var nästan uppe på toppen av ön i alla fall. Vi fick ta samma väg tillbaka och gissa vem som satt på sin sten igen när vi skulle passera? Herr Iguan såklart. Den här gången var han, om möjligt, ännu mindre intresserad av att bereda plats för oss. Hans uppsyn sa väl ungefär att ”kommer ni nu igen, vad ska det vara bra för?”.

Iguanen Ernie på sin sten

Tobago Cays

Vi kunde snart konstatera att det fanns en hel del Iguaner på öarna. En kväll var vi på beach barbeque som anordnades av Carlos (Tobago Cays är en nationalpark och man får inte grilla på stranden på eget bevåg). Vi passade då på att fråga Carlos om ödlorna. De simmar mellan öarna och de äter till och med fisk. De kan dyka ner och stanna väldigt länge under vattnet. Under vår grillkväll träffade vi även på en annan fyrfota öbo. Det såg ut som att en stor råtta vars långa svans lämnade ett långt spår efter sig närmade sig grillplatsen. Vi frågade Carlos även om det djuret. ”Det är ingen råtta”, sa Carlos. Han kallade den för Quassom och berättade att den var ett nattlevande djur som fanns på öarna. Både Iguan och Quassom gick att äta, menade Carlos. Han sa dock att han aldrig själv ätit det senare då han tyckte det var lite för likt en råtta i utseendet. Själva fick vi denna kväll njuta av grillad hummer – mycket gott!

Carlos grillar

Färdig att hugga in på kvällens läckerheter

Tobago Cays består av ett hästskoformat rev och på den öppna delen av hästskon finns några små öar som gör att en större grundare yta bildas i mitten. Vita stränder, palmer och ett turkost vatten gör att platsen ser helt sagolik ut. Här tycks vara den perfekta platsen för sköldpaddorna att beta på bottnen och många seglare och turbåtar kommer hit för de fina snorklingsmöjligheternas skull. Vid ett tillfälle såg jag som mest fem paddor på en gång. Det fanns också mycket fisk och koraller vid reven. Jag är inte så bra på att identifiera fiskarter men alla möjliga former och färger och ibland simmade man in i stora stim. En stor barracuda hade parkerat vid en mindre korallformation och jag kunde simma väldigt nära den. Kanske var den van vid människor med cyklop och simfenor.

Som jag började mitt första blogginlägg: ”island time is slow time”. Det är aldrig för bråttom i Karibien. Oavsett om du är en havssköldpadda, Iguan eller tvåbent varelse i form av turist eller öbo så har du inte för bråttom utan hinner ta dig tid att njuta av varje minut.