Slutet i den ordnade tillvaron närmar sig med stormsteg. En arbetsvecka kvar! Mina arbetskamrater på kontoret bjöd på en trevlig afterwork med många skratt. Det har varit kul på jobbet men det är lätt att känna att det som ligger framför oss är så spännande att dessa känslor överstiger allting annat!

Mycket jobb återstår dock. I helgen har vi demonterat drevet för att byta bälg. För er mindre initierade så kan jag berätta att det innebär att vi ska byta den största packningen i hela båten, bälgen som sitter runt propellerdrevet. Den ska bytas vart sjunde år och genom att byta den nu så behöver vi inte bekymra oss under vår resa. Så länge den inte blir längre än sju år, vill säga.

Det var lite klurigt att få loss drevet. Varken Göran eller jag har gjort det innan även om jag varit med när vi bytte på Lizla, men det var en betydligt mindre båt med betydligt mindre motor. Göran gick först lös på intruktionsboken och sedan gick han lös på inredningen. Bort med durkar och lejdare (trappan) så att han kunde komma åt bultarna som håller motor och drev.

Sedan riggade vi upp en talja som vi kunde lyfta motorn med. Vi behövde få fram den ca 3 cm och det är ju inte så mycket men motorn väger nästan 200 kg! Åke hjälpte till och efter lite ricklande och skakande på motorn så fick vi isär den i två delar, motorn och drevet. Nu skulle vi bara ha upp drevet så att vi kan byta själva bälgen.

Det slutade med att gubbarna fick dela drevet också. Sedan var det piece of a cake! Under hela tiden hade jag det mycket ansvarsfulla jobbet att hålla ordning på bultar och muttrar så att inget försvinner inför återmonteringen.

Vi ska ta oss an monteringen av den nya bälgen nästa helg. Nu hoppas jag bara småfåglarna inte bygger bo i hålet till dess. Några talgoxar bygger för fullt i avgasröret på grannbåten…