I helgen var det äntligen dags för premiärturen. Med sydostlig vind på lördagen och en prognos om vindskifte till nordost under söndagen så beslutade vi att gå till Byxelkrok. Vi hade skrudat oss i ordentliga underställ under jeansen, mössa, jacka och vantar. Det behövdes. Det knappt åttagradiga vattnet kylde ordentligt även om det bara blåste 5-6 m/s och solen sken. Men, så härligt! Väl framme i Byxelkrok så delade vi hamnen med några fiskebåtar och två motoryachter modell större som låg vid piren i mitten. Själva la vi oss i ensamt majestät på insidan av den skyddande piren som sträcker sig i en båge runt hamnbassängen.
På söndagsförmiddagen gick vi för att upptäcka försommaren på norra Öland. Under seglatsen till Öland hade vi sett en svala, men en svala gör ingen sommar så nu var frågan om vi skulle få se några fler.
Uppe på stranden nedanför restaurang Sjöstugan har en stålbåt strandat sedan förra säsongen. Den är uppseglad en bra bit på land och det är svårt att tänka sig hur den kommit dit eftersom det ligger en del riktigt stora stenar utanför. Tydligen är det någon som tar hand om den, den var uppallad med träbitar på nersidan och någon har duttat dit lite rostskyddsfärg här och där på skrovet.

Två svalor till! Ett par svirrade runt huvudet på oss och upp under takåsen på ett av husen i strandkanten, sedan såg vi strax flera.
Vi promenerade ut förbi fyren på Tokenäs udde. En äldre man stod där och tätade en hundra år gammal segeleka med lin och trätjära. Den brukar tätna ändå, sa han, men han ville gärna hjälpa den på traven lite.
Utanför udden ligger ett naturligt rev och där samsades ejder med strandpipare, fiskmåsar och tärnor. Eftersom det var extremt lågt vatten, säkert en halvmeter lägre än vanligt så låg en del av kalkpallen torrlagd. Det är intressant att se spåren av olika fossiler. Några gravänder verkade dela vårt intresse men höll sig på behörigt avstånd, kom vi närmare än 50 meter så flög de iväg.

Ett litet vattendrag porlade på sin väg ut i Östersjön. Kabbeleka och svalört kantade dess väg och längre upp blommade gullvivor och rosenrot. Backsippor böjde sin nacke över blyga knoppar. Försommaren är på väg!

Vi fick en fin segling tillbaka till Ernemar i den nordostliga vinden. Naturligtvis mötte vi Gotlandsfärjan precis i inloppet till Oskarshamns hamn, var annars?