Det är många som tror att vi lever på Bullens Pilsnerkorv när vi är ute, men det gör vi sannerligen inte. Vi är lite sparsamma med att använda ugnen, den drar väldigt mycket gasol och vår gasoltub på två kilo är inte anpassad till några längre tider till sjöss. Den räcker knappt tre veckor och våra svenska kopplingar till tuberna finns inte utomlands. Trots tre tuber med oss så kunde vi inte slösa med gasolen om vi ville vara säkra på att få varmt morgonkaffe under hela färden till Sverige.
Kaffe tillhör en av de varor vi bunkrade i Sverige så att det skulle räcka hela resan, våra fördomar mot engelskt kaffe är massiva och har inte rubbats efter Skottlands-besöket.
Köket bygger på planering och ett gott urval av kryddor och andra smaksättningar som sweet chilisås, sesamolja, sambal oelek, vitlök, parmesanost och egenhändigt plockad och torkad svamp.
När vi åkte hade vi med några måltider med varmrökt lax från Timmernabbens Rökeri. Kylboxen håller nästan minusgrader på botten, så längst ned förvaras råvaror som fisk och kött. Till laxen åt vi t ex färskpotatis och kall romsås. En annan fisk som är klart godkänd så här års är förstås matjessill (även om den är på konserv) och så har man ju anledning att ta en liten nubbe när man äter fisk…
Pasta och kräftstjärtar i sås av creme fraiche och västkustost, smaksatt med vitlök och cayennepeppar är inte heller fel.
Svamprisotto med trumpetsvamp och smaksatt med vitt vin och parmesanost tillhör också våra favoriter.
När det är dåligt väder så blir det gärna en falukorvsgryta med allehanda rotfrukter. Peter var grymt besviken över att vi inte hade någon falukorv kvar när han och Elisabeth anlände till Skottland. Han hade faktiskt övervägt att ta med falukorv från Sverige men avstått i sista stund. Efter deras avfärd hittade vi en korv som till karaktären nästan helt överensstämde med vår svenska och som passade jättebra i grytan.
Kycklingfilé på “thailändskt vis” med grönsaker i kokosmjölk och med mycket starka kryddor, eller pastasallad med makrillfilé i tomatsås, soltorkade tomater och svarta oliver, uppräkningen kan bli hur lång som helst. Det mesta fanns faktiskt att köpa även om man fick leta lite.
Är vi i Skottland så heter restaurangen Anniara Inn, är vi i Danmark så blir det Anniara Kro. I Sverige så heter den väl Anniara Bar & Servering…