Äntligen har vi fått Anniara i sjön! Det har varit lite “tyst” på bloggen och det beror mest på att vi bespetsat oss på sjösättning redan i fredags men så blev det uppskjutet ända till idag – och då tyckte jag inte att jag hade något att skriva om
Inte för att vi legat på latsidan för att Anniara stått kvar på land. Efter att ha tagit hål i skrovet (som jag beskrivit innan) så har vi nu tillfälligt gått över till att göra hål i inredningen. Vi har dragit sladdar och “skuttslangar” för kortvågsradion och för elektrisk avstängning av gasolen och för att kunna övervaka batteriernas kondition och hur mycket de laddar och hur mycket vi förbrukar. Instrumenten och på/avstängningsknappar ska ju sitta någonstans och det är där hålen kommer in. Det gäller att vara noggrann och tänka efter före om sakernas placering – det är svårt att ångra sig när hålet väl är gjort!
Det finns de som menar att man ska hålla nere elektroniken i båten, ju mindre elektronik, desto mindre som kan gå sönder. Vi vill dock gärna ha kortvågsradion som innebär en hel massa fördelar och en hel del annat smått och gott som förhöjer både säkerhet och trivsel ombord. Dessutom påstår Göran med stor bestämdhet att vi i jämförelse med andra långseglare inte alls har särskilt mycket elektronik. Det är svårt att säga emot, särskilt eftersom min älskade make tillbringar all den vakna tid han inte ägnar åt Anniara åt att studera andras erfarenheter via nätet. Vi har erhållit många värdefulla tips och fått många bra kontakter den vägen! Tänk t ex bara på att vi fick kontakt med en annan Bavariaägare som ville byta köl via nätet!
Ibland får vi, förutom all sladdragning, en del rent världsliga saker gjorda också. Så har vi äntligen fått upp en hylla för toalettsaker och en hållare för tandborstglas på toan – saker som minsann planerats under lång tid – närmare bestämt de senaste fem åren…
Idag har vi alltså sjösatt. En stor kranbil behövs och det hela gick jättebra och hur smidigt som helst. Lite mer i smyg drog vi dock en lättnadens suck över att de nya genomföringarna och den nya bälgen höll alldeles tätt. Östersjöns vatten fick stanna på utsidan.
För 99% av alla “sjösättare” är detta början på resan och säsongen, för er är det ett delmål på resan. Bra att genomföringarna var täta, av egen erfarenhet vet jag att det inte är helt lätt att få Östersjöns “blåa” att stanna utanför.Glöm inte att packa en Östgöta Sädes som “alla” långseglare måste ta en kapsyl av när ni seglar under Öresundsbron.Ex capt S/Y LivetSten
Måste kännas underbart att ni äntligen har fått i henne. Ett stort steg mot ert äventyr. Hls Magnus