Blog Image

Anniara

Hemåt

Segling och dess vedermödor Posted on 2008-08-11 22:13:59

Stormen i Torekov sinkade oss två dygn så när vi hade motvind genom Öresund fick vi gå för motor. Det är “skittråkigt” att köra motor en hel dag men vi hann till Falsterbokanalen och kom igenom vid broöppningen klockan 20.00. Sedan hade vi bespetsat oss på segling med sidvind längs Skånes sydkust men icke! Vinden var fortfarande emot så det var antingen kryss eller att gå in i Gislövs läge som är första gästhamn efter Falsterbo. Jag kände mig rätt sliten efter stormäventyret och tyckte att jag fortfarande led av sömnbrist efter det så jag höll på Gislövs läge. Klockan var 22.30 när vi letade oss in i hamnen och det var beckmörkt! Vi hittade en tysk segelbåt på bryggnocken där besättningen fortfarande satt i sittbrunnen, så vi gick upp bredvid dem och förtöjde långsides.

Morgonen därpå fick Göran anledning att bada då jag droppade båtshaken i sjön. Det är bara jag som har tappat saker under resan. Ett par solglasögon – de singlade jättesnyggt ner mot botten. En sko – bärgad. Vi har blivit av med några fendrar men det har varit i samband med stark blåst i hamn. En badhandduk och Görans favorit- tshirt (den med fransig halslinning) har blåst i sjön när de hängt på tork på mantåget. Sedan har jag nog seglat en dyna i sjön men, det kan ha varit Göran också, ingen vet.

På natten mellan torsdagen och fredagen seglade vi över Hanöbukten. Det blåste sydostlig vind och vi flög fram! Vinden ökade allt mer under natten och vi rundade Utklippan vid tretiden, sedan hade vi medvind ända upp till Kalmar. Vi kom dit strax före tolv på fredagen och la oss längst in vid glassbryggan.

Under kvällen umgicks vi med goda vänner, Hans och Ylva – jättetrevligt! På lördagsmorgonen var vi lite sega, vi ville inte riktigt ge oss iväg. Nu var det bara en dagsetapp kvar…

Den började rätt fint. Vi hissade segel precis efter ölandsbron och jag konstaterade att grundet vid fyren enligt plottern skulle ligga på sex meter, så det var lugnt att gå på “fel sida” om fyren, vilket passade bra med rådande vindför-hållanden. Till min förvåning fick jag se djupmätaren gå från 10 meter till 2,5 på bara några sekunder. Då slog jag och tvärvände Anniara. Det hade ju varit minst sagt snopet att behöva kalla på sjöräddningen sista dagen, eller hur? Vid närmare kontroll på plottern så visade det sig att grundet ligger på 1,7 meter, Anniara sticker 1,6 så det kanske hade gått…

Ett extra slag och sedan var vi på rätt kurs igen. Det kom en regnskur och sedan vred vinden till nordostlig så att vi fick kryssa. Det blåste inte så mycket så seglingen räckte hela dagen. I höjd med Runnö Röskär med 5 distans kvar blev vi väldigt sugna på pizza. Inga problem, vi seglade förbi Ernemar in i Oskarshamns hamn, la till i gästhamnen och gick upp och beställde pizza, tog med den och for hem.

Vi la till vid träbryggan. Nu var det lördag kväll och vi var hemma efter nästan exakt 8 veckor och 2500 sjömil. Det har varit spännande, kul och jobbigt. Vi har träffat många intressanta människor och lärt oss jättemycket!

Karta över seglingen.



Mat ombord

Segling och dess vedermödor Posted on 2008-08-11 21:11:26

Det är många som tror att vi lever på Bullens Pilsnerkorv när vi är ute, men det gör vi sannerligen inte. Vi är lite sparsamma med att använda ugnen, den drar väldigt mycket gasol och vår gasoltub på två kilo är inte anpassad till några längre tider till sjöss. Den räcker knappt tre veckor och våra svenska kopplingar till tuberna finns inte utomlands. Trots tre tuber med oss så kunde vi inte slösa med gasolen om vi ville vara säkra på att få varmt morgonkaffe under hela färden till Sverige.

Kaffe tillhör en av de varor vi bunkrade i Sverige så att det skulle räcka hela resan, våra fördomar mot engelskt kaffe är massiva och har inte rubbats efter Skottlands-besöket.

Köket bygger på planering och ett gott urval av kryddor och andra smaksättningar som sweet chilisås, sesamolja, sambal oelek, vitlök, parmesanost och egenhändigt plockad och torkad svamp.

När vi åkte hade vi med några måltider med varmrökt lax från Timmernabbens Rökeri. Kylboxen håller nästan minusgrader på botten, så längst ned förvaras råvaror som fisk och kött. Till laxen åt vi t ex färskpotatis och kall romsås. En annan fisk som är klart godkänd så här års är förstås matjessill (även om den är på konserv) och så har man ju anledning att ta en liten nubbe när man äter fisk…

Pasta och kräftstjärtar i sås av creme fraiche och västkustost, smaksatt med vitlök och cayennepeppar är inte heller fel.

Svamprisotto med trumpetsvamp och smaksatt med vitt vin och parmesanost tillhör också våra favoriter.

När det är dåligt väder så blir det gärna en falukorvsgryta med allehanda rotfrukter. Peter var grymt besviken över att vi inte hade någon falukorv kvar när han och Elisabeth anlände till Skottland. Han hade faktiskt övervägt att ta med falukorv från Sverige men avstått i sista stund. Efter deras avfärd hittade vi en korv som till karaktären nästan helt överensstämde med vår svenska och som passade jättebra i grytan.

Kycklingfilé på “thailändskt vis” med grönsaker i kokosmjölk och med mycket starka kryddor, eller pastasallad med makrillfilé i tomatsås, soltorkade tomater och svarta oliver, uppräkningen kan bli hur lång som helst. Det mesta fanns faktiskt att köpa även om man fick leta lite.

Är vi i Skottland så heter restaurangen Anniara Inn, är vi i Danmark så blir det Anniara Kro. I Sverige så heter den väl Anniara Bar & Servering…